Manevrarea lentilelor- primii pași către libertate!
Întotdeauna, înainte de aplicarea lentilelor de contact, spală-te bine pe mâini cu apa și săpun și șterge-te cu un prosop curat care sa nu lase scame. Acest lucru elimina riscul transferului de murdărie, grăsimi și bacterii de pe degetele tale pe lentilă și apoi in ochi.
Pregătește-ti lentilele, soluția de întreținere și recipientul dinainte pentru a-ti ușura manevrarea.

Curatarea lentilelor de contact:intretinere lentile de contact

  • Lentilele se curăță prin spălare cu apa și o soluție de curățat cu Ph neutru ( ex: săpun lichid).
  • Pentru curățare se recomanda spray-URI speciale de curățat lentilele, precum și ștergerea cu lavete din țesături fine (microfibra).
  • Nu se șterg lentilele de ochelari cu șervețele de hârtie deoarece acestea pot provoca zgârierea mecanica a suprafeței.
  • Nu se utilizează pentru curățare substanțe chimice deoarece acestea pot deteriora suprafața lentilei sau tratamentele antireflex.

Cum aplici lentilele de contact?

Încearcă sa stai deasupra unei suprafețe plane atunci când îți aplici lentilele de contact. Dacă îți aplici lentilele deasupra unei chiuvete, pune dopul acesteia. Incepe întotdeauna aplicarea și scoaterea cu aceeași lentila, pentru a evita inversarea lentilelor, lucru foarte important atunci când avem lentile cu dioptrie diferită intre ochiul drept și ochiul stâng sau deosebit de important in transmiterea infecțiilor.
Asigura-te întâi ca lentila nu e pe dos, verifica marginea care trebuie sa fie in sus( trebuie sa aibă forma de bol) , nu spre exterior ( forma de farfurie adânca). Nu este nicio problema dacă lentila este pe dos, vei simti un mic disconfort, scoate-o de pe ochi, clădește-o riguros cu soluție de întreținere și aplica lentila corect!

Metoda recomandata pentru aplicarea lentilelor de contact.

apicare lentile de contact

  1. Lentilele se clătesc in prealabil cu soluție de întreținere( nu clătiti niciodată lentilele cu apa, le veți contamina).
  2. Aseaza lentila pe vârful degetului arătător drept/ stâng. ( in funcție de tine, dacă ești dreptaci sau stângaci ). Pune degetul mijlociu de la mâna aleasa anterior pe centru pleoapei inferioare și cu degetul arătător de la cealalata mâna trage in sus pleoapa superioară.
  3. Privind spre varful nasului pune-o pe zona albă a ochiului, la coada ochiului.
  4. Privește in jos, da drumul cu grija pleoapei inferioare și apoi celei superioare. Continua sa privești in jos timp de câteva secunde pentru a permite lentilei sa se așeze. Repeta procedura și pentru celălalt ochi.

Cum scoți lentilele de contact?

  1. Înaintea fiecărei manevrari a lentilelor, spală-te bine pe mâini și șterge-te cu un prosop curat, care nu lasă scame.
  2. Privește in sus, pune aratatorul de la mâna dreapta/ stânga pe marginea lentilei și trage lentila in jos de pe partea colorata a ochiului( IRIS).
  3. Fără sa privești in jos, prinde lentila intre degete, dar nu folosi unghiile( poți rupe lentila cu unghiile, lentile sunt confecționate din hidrogel).
  4. Acum scoate lentila ținând-o intre cele 2 degete.
  5. După scoaterea lentilei din ochi, clădește-o cu un jet de soluție de întreținere a lentilelor și aseaz-o in recipientul umplut in prealabil cu soluție proaspăta. Nu refolosi niciodată soluția din recipient. Acum repeta procedura și Petru celălalt ochi.

Întreținerea lentilelor de contact:

Dezinfectarea lentilelor in fiecare zi îți protejează ochii de Infecții ce pot fi cauzate de diverse microorganisme cantonate pe lentilele tale. Dezinfectarea este simpla. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa urmezi câțiva pași simpli:

  1. Spală-te pe mâini apoi usucă-le cu un prosop care nu lasă scame
  2. Îndepărtează lentila dreapta din recipient
  3. Tine lentila in palma, clădește-o cu soluție proaspăta Biotrue sau Renu ( sau orice alta soluție folosești). Freacă ușor lentila cu degetul pe ambele părți timp de aproximativ 20 de secunde. Aplica apoi lentila pe ochi
  4. Repeta procedura și pentru lentila stânga
  5. Arunca soluția utilizată din recipientul pentru stocarea lentilelor, clădește recipientul și capacul cu soluție proaspăta
  6. Lasă recipientul și capacul sa se usuce la aer.

CE SA NU FACI!!!!!!

  • NU atinge lentilele cu unghiile
  • NU dilua sau refolosi soluția din recipient
  • NU clăti lentilele sau recipientul cu apa de p robinet. ( dacă ai făcut asta, nu le mai folosi, sunt deja contaminate și te expui riscului de a face conjunctivita)
  • NU împrumuta lentilele tale altor persoane
  • NU atinge cu degetele, cu lentila sau price alt obiect vârful flaconului cu soluție de întreținere.

Purtarea lentilelor de contact

Specialistul tău îți va spune pentru cate ore pe zi sa porți lentilele de contact la început și apoi cum sa crești treptat acest interval pana ajungi la numărul maxim de ore de purtare. Nu depăși acest număr maxim de ore chiar dacă simti lentilele foarte confortabile. Nu uita sa efectuezi controale regulate la specialist.
E bine sa-ti verifici ochii in fiecare zi ca sa te asiguri ca vezi clar, ca nu ai nicio senzație de disconfort, ca ochii tai sunt sănătoși și nu sunt roșii. Dacă apare orice problema sau simptom descris mai sus, scoate imediat lentilele de contact de pe ochi și contactează specialistul tău.

Probleme la purtare!

Dacă apar următoarele reacții/ senzații:

  • Iritație oculara severa;
  • Clipit rapid;
  • Senzație de corp străin permanenta;
  • Lăcrimare;
  • Înseamnă ca particule mici de praf sau impurități au ajuns sub lentile. Scoate imediat lentilele de pe ochi, curate-le și clădește-le cu soluție și apoi reapuca-le pe ochi. Dacă senzația de iritație persista sau dacă apar alte simptome severe sau neobișnuite, scoate lentilele și contactează imediat specialistul.

Machiajul și lentilele de contact

Nu exista niciun motiv pentru care sa nu te machiezi atunci când porți lentile de contact. Urmează aceste reguli simple care te vor ajuta sa-ti păstrezi ochii sănătoși:
1. Machiază-te întotdeauna după ce aplici lentilele de contact și demachiaza-te după ce le scoți de pe ochi, astfel, machiajul nu va veni in contact cu lentilele tale. Nu lasă demanchiantele sau alte produse cosmetice sa vina in contact cu lentilele.
2. Nu folosi produse pe baza de aerosoli, fixativ, parfum, loțiune după ras sau deodorant la manevrarea lentilelor de contact. Se recomanda folosirea acestor produse înaintea aplicării lentilelor.
3. Nu împrumuta la/ de la alte persoane produse cosmetice și nici lentile de contact.
4. Nu te machia in timp ce te afli in mișcare, când călătorești cu mașina, autobuzul sau cu trenul.
5. Dacă ai ochii roșii, umflați sau dacă consideri ca pot fi infectați, nu mai purta lentilele de contact, nu mai folosi produse cosmetice și ia legătura cu un specialist.

Întrebări frecvente:

CÂT TIMP POT FOLOSI UN RECIPIENT PENTRU PASTRAREA LENTILEOR ÎNAINTE SA FIE NECESARĂ ÎNLOCUIREA LOR?

Este de preferat sa înlocuiești recipientul la fiecare 30 de zile, astfel se pot dezvolta in interior microorganisme periculoase.

ESTE VREO LIMITA DE VÂRSTA PENTRU A PURTA LENTILE DE CONTACT?

Nu exista o limita de vârstă pentru a purta lentile de contact. Odată ajuns la adolescență, ochii sunt suficienți de dezvoltați pentru a purta lentile de contact. Atât bebelusii, cât și vârstnicii pot purta lentile de contact însă sub stricta supraveghere a unui doctor oftalmolog. Dacă nu exista contraindicații medicale, oamenii pot beneficia de avantajele lentilelor de contact la orice vârsta. Specialistul tău îți poate confirma acest lucru in timpul unui consult. Este normal ca, in timp, ochii oamenilor sa se modifice ușor, iar in astfel de cazuri lentilele de contact vor fi ajustate sa se potrivească prescriptiei. Indiferent de nevoia de corecție sau stilul de viața, lentilele de contact îți oferă soluția optima pentru corecția miopiei, hipermetropiei, astigmatismului sau presbiopiei.

POT SA MA MACHIEZ IN TIMP CE PORT LENTILELE DE CONTACT?

Da, atât timp cât respecți câteva reguli simple, cum ar fi sa aplici lentilele de contact înainte de a te machia și sa îți scoți lentilele înainte de a te demachia. Utilizează deasemenea produsele cosmetice pe baza de aerosoli( fixativ, deodorant, parfum) înainte de aplicarea lentilelor.

POT ÎNOTA IN TIMP CE PORT LENTILE DE CONTACT?

Da, dar este obligatorie folosirea ochelarilor de înot, deoarece clorul microorganismele din apa se pot depune pe lentila, crescând riscul de Infecții și iritații oculare.

POT SA ÎMI PIERD LENTILELE DE CONTACT IN OCHI?

Nu îți face griji, lentilele nu pot ajunge in spatele ochiului, dacă lentilele aluneca de la locul lor sub pleoapa, este posibil sa ai nevoie de ajutor sa le pui la loc, dar acest lucru nu îți dăunează ochiului.

POT DORMI CU LENTILELE DE CONTACT ?

Poți dormi numai cu lentilele din Silicon-hidrogel aprobate de către producător pentru portul extins sau continuu, deoarece acestea sunt special concepute sa permită o buna oxigenare a ochiului in timpul somnului. Nu este recomandat sa dormi cu alt tip de lentile de contact pentru ca ochiul trebuie sa ” respire” in timpul somnului, astfel tu sa te poți bucura de confortul portului lentilelor de contact in dimineața următoare.

IN CE SITUAȚII NU E INDICAT SA PORT LENTILE DE CONTACT?

Se recomanda evitarea mediilor cu temperaturi ridicate, fumul, poluarea și alți vapori care pot crea disconfort la purtare și pot duce la contaminarea lentilelor. Cel mai bine ar fi sa vorbesti cu un specialist. Pe noi ne puteți contacta oricând.

CÂND TREBUIE SA ÎMI ÎNLOCUIESC LENTILELE?

Respecta indicațiile de pe cutie sau indicațiile date de specialistul tău. Sunt mai multe tipuri de lentile de contact cu diferite moduri de utilizare.

Did you like this? Share it!

Call Now ButtonSuna Acum !